onsdag 8 oktober 2008

A och B











Abchazien:
"Nej, vi har inte tillkämpat oss självständigheten för att lämna den ifrån oss" sade Abchaziens president Sergej Bagapsj i en intervju med en svensk tidning. Enligt honom så är Abchazien fullt kapabel till att vara självförsörjande, med tanke på att dom har varit det i de senaste 15åren. Så det med att ingå i Ryssland har tydligen inte varit i Abchaziens största intresse. Men de vill gärna ha deras stöd och skydd men vill inte ingå i den Ryska Federationen, allt har sitt pris.

Ryssland letar enormt världen över, både till öst och väst efter stödpelare. De länder som man vet fast att de stödjer Ryssland är Vitryssland och Syrien. EU skickade även ner 200 observatörer för att rapportera om Ryssland reträtt från Georgiens territorium. EU kräver även av Ryssland att bli insläppt till utbrytar regionerna men Moskva säger nej. Enligt det avtal som skrevs mellan Georgien och Ryssland så ska deras trupper dras tillbaka till den stationering de hade innan kriget bröt ut. Men Ryssland hävdar att de har rätt och tolkade att de fick ha kvar trupper i Sydossetien och Abchazien. De har även slutit avtal med de 2 regionerna för att ha miltära baser i deras "land". Vilket ingen av de 2 regionerna verka ha något emot. Bara de är säkra från Georgiens hemska styre, de är täckta av blod från Sydossetier och Abchazier hävdar ledarna från regionerna.

Sydossetien vill bli en del av Ryssland för att förena syd och Nordossetien( norra är i Ryssland) och därmed bli kvitt med hotet från Georgien. Abchazien däremot vill inte ingå med Ryssarna utan vill styra sitt egna lilla "land" till ett välfärds land utan dess like. Men det får vi göra själva säger Presidenten, med så klart assistans från Ryssland och de som vill från omvärlden.

Nuts, not again
Börs:

USA har inte uttalat tillräckligt kan man tycka med tanke på att Ryssland har kommit undan utan sanktioner, fast vilka sanktioner kan man undra skulle de kunna få?

Med tanke på den börskrasch som händer i världen så kan USA ligga rätt risigt till, USA lägger ungefär 1% av skatten på Militären medan Ryssland betydligt mer, Från 1998:s 13,6 miljarder dollar till dagens 35,4 miljarder. Även att Börsen faller påverkar världen något enormt, Island kan låna 32 miljarder av Ryssland. Varför? Även det att Börsen är så enormt viktig för USA, faller den så faller underhållet av landet och dess invånare (comon sense). Faller det så kommer USA falla, kanske inte som stormakt men som den STÖRSTA makten. Ryssland har nästan alltid haft stora klass skillnader, men ändå alltid klarat sig igenom kriser. Varför?

Alltså svar på dessa frågor jag ställt mig själv har ingen självklarhet, allt eftersom Ryssland håller på att bli isolerat, även att de håller för det mesta alltid hemligt för omvärlden.

Men det med Island kan vara ett tecken på att Ryssland inte håller någon agg mot väst. Vill visa världen att de kan hjälpa de i nöd, att de inte vill isoleras utan vill förenas än en gång med väst. Som den tid då de allierade stridande mot Nazi tyskland. Men lånet till Island håller på att diskuteras mellan de 2 länderna. Island vill veta om det finns någon baktanke förutom att betala tillbaka lånet i framtiden.

Även om Rysslands börs sjönk...krashade med 19% (den största kraschen på 19 år) så kan nog Ryssland klara sig bättre än USA. Medvedev lånade ut 261 miljarder kronor till banksektorn i ett form av lån (261 miljarder SEK är 950 miljarder rubel). Det höjde den ryska börsen med 5 procent, en liten åtgärd utförd av Medvedev. Och 500 miljarder rubel fick Rysslands största bank, Sberbank. Men varför de skulle klara sig bättre? Ryssland kör efter Planekonomi som de flesta kommunistiska ideologi länderna gör. Vilket förbjuder fri marknad, bara marknad med Regeringen inblandad i är tillåtet. Då kan de reglera marknaden bättre än USA. Men jag ska inte säga för mycket, fast vem vet, detta kan vara en mörk era för oss. Men ljus för Ryssland.

1337 of Doom


Ciao

1 kommentar:

Stefanhum sa...

Många intressanta kommentarer och analyser både vad gäller A och B. Om A beskriver en klassisk nationalist / makt problematik är B uttryck för ett Relationen mellan Ryssland och väst är extra intressant i det oroliga läge världsekonomin befinner isig. Men det är svårt att få grepp över det ekonomiska läget. Att Island vänder sig till dem var överraskande. Men jag skulle inte kalla det för planekonomi, även om du ha rätt att det finns många inslag av kommandoekonomi och kvarvarande kommunistisk tänkande.